OSMANLI ÇİLEĞİNDE SKANDAL!!!

Osmanlı Çileği fidesi olarak Erdemir’in törenle dağıttığı Doku Kültürüyle çoğaltılan Fideler Osmanlı Çileği çıkmadı.

Osmanlı Çileği fidesi olarak dağıtılan fidelerin Osmanlı Çileği çıkmaması üzerine üretim yapan çiftçiler büyük şok yaşadı. Daha önce patenti alınan Osmanlı Çileğini yetiştirdiklerini zanneden üreticiler, Çileği Osmanlı Çileği çıkmaması üzerine ciddi ekonomik zarara uğradı!

OSMANLI OLMADIĞI ANLAŞILAN ÇİLEĞİN OSMANLI OLMAMA SERÜVENİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

2016 yılından bu yana Erdemir, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Mili Eğitim İlçe Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği işbirliğiyle, Osmanlı Çileğini korumak, yetiştiriciliğini teşvik etmek üzere yürütülen “Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün projesi” kapsamında Kocaali Ahmetcikler mevkinde kullanım dışı kalmış olan Okul alanının dönüştürülerek proje alanı olarak belirlenmişti!

Proje kapsamında Fide Üretici Belgesi almak için Bakanlığa başvuran derneğin fidelerinde Bakanlıkça yapılan incelemede nematod Hastalığı ( çilek kök hastalığı) çıkmış ve bunun üzerine Ahmetçikler mevkisinde bulunan çilek üretim alanında solerasyon çalışması kapsamında çilek köklerinin tamamı imha edilmiş ve toprak rehabilite edilmişti.

Antalya’da bulunan Grow Fide firması ile anlaşmaya varılarak oraya Doku Kültürü ile Fide üretmek için belirli miktarda Osmanlı Çileği fidesi gönderildi.

Amaç fide sayısını çoğaltıp, üretim miktarını artırmaktı.

Firma gönderilen fidelerde hastalık çıktığını söylemesi üzerine Grow Fide firmasına ellerinde bulunan yeni Osmanlı Çileği fideleri gönderilerek ilgili firma üretime başladı.

Ekim 2021 yılında ilk gelen fidelerden Erdemir Taş Kafede düzenlenen tören ile 20 üreticiye 150’şer adet olan üzere toplam 3000 adet fide dağıtımı yapıldı. Daha sonra gelen fideler ise proje kapsamında Ahmetcikler mevkiindeki alana dikim yapıldı.

Fideler büyüdükçe törenle dağıtılan fideleri alan üreticiler bu çileklerin Osmanlı Çileği olmadığını gördüler.

Yani Osmanlı Çileği diye fidesi dağıtılan ve üretilen çilekler Osmanlı Çileği değil. O kadar emek harcayarak büyütülen Çileğin Osmanlı Çileği çıkmaması nedeniyle üreticiler büyük zarara uğratıldı.

KÜÇÜK PARALARLA BÜYÜK ŞOV YAPMAYIN!!

Her ne kadar Erdemir Osmanlı Çileği üretimine destek veriyor gibi görünse de reklamını yaptığı kadar büyük paralar harcamıyor. Kurumsal Sosyal Sorumluluk kapsamında Kdz.Ereğli’ye yüzünü dönmeyen Erdemir böyle küçük kaynaklarla yaptığı projelerin reklamını öyle büyük yapıyor ki, sanırsınız Çok büyük kaynak aktarıyor!

Yaşanan skandalın olmaması aslında çok kolay.

Doku kültürüyle üretim işi bir laboratuvar çalışması. Böyle bir laboratuvarın kurulma maliyeti bir milyon TL bile değil. Yani Ereğlideki bir daireden daha ucuz! Yani sıfır lüks bir araçtan daha ucuz! Madem Erdemir küçük maliyetlerin büyük reklamını yapıyor ve sonuçta şehrin üreticilerine “ Ayıplı mal” dağıtıyor, Bu ayıplı mal dağıtımının ayıbından kurtulmak ve sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlamak için Doku kültürüyle fide ve fidan yetiştirilmesini sağlayacak Laboratuvarın kurulumunu gerçekleştirsin. Böyle bir laboratuvar sayesinde tüm ata tohumları üretimi sağlıklı olarak sürdürülebilir!

Bu işler alttan A2 , A3 kalite sac vermeye benzemez! Hasat zamanı çıkar kokusu

İLÇE TARIMIN İHMALİ!

Proje kapsamında ilçe Tarım Müdürlüğündeki Ziraat Mühendislerine çok görev düşmesine rağmen ihmalleri olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. İhmal diyorum çünkü bir ziraat mühendisi ne kadar fideyle, ne kadar zamanda kaç adet doku kültürüyle üretim yapılacağını bilmelidir. Yani diyorum ki, gönderdiğiniz fidelerle bu kadar zamanda bu kadar fazla sayıda doku kültürü üretilmesi imkansız iken, sizin hiçbiriniz bunu neden sorgulamaz?

Ben bu şehrin sahibi yok derken bana kızanlar elbette olabilir. Ama gerçekten bu şehrim sahibi yok!

O kadar kurum ve kuruluş bir araya gelmişken bir Osmanlı Çileği fidesini bile dağıtımını gerçekleştiremiyor! Ellerine yüzlerine bulaştırıyor! Şehrin üreticisine bile ayıplı malı kakalıyor!

Ama şov yapmakta üstümüze yok!

Bu ayıbı sorgulamak yerine gizlemek için herkes birbiriyle yarışıyor! Çilek meyve veriyor, gerçekler gün yüzüne çıkıyor!

Vesselam,

Selam ve dua ile